Camp

26 september camp dag 1

Efter ett snabbt hejda motte oss en ung man pa stationen med vara namn pa en lapp. Vi fick veta att han var 23 och hette Arionbold, det var ungefar det vi fick ur honom. Vi och vara vaskor lassades in i en stor Jeep och akte bort fran Ulaan Batar. Forsta timman akte vi pa en dalig vag, men den var trots allt av asflat, dock utan linjer, vagren och med manga hal i. Sakerhetsbalte finns inte, men an sa lange ar det lugnt. Efter en dryg timma aker vi ut pa graset pa en sandvag med som flera ganger svange sa kraftigt att jag trodde att bilen skulle valta. Mer an en gang korde vi u en grop som nstan var 4 meter djup och 90 graders vinkel i botten, men fram kom vi. Till detta serverades fantastisk utsikt, soluppgang, milsvida berg och stepper. Sma taltomraden med en eller tva ger med djur runt om och den disiga soluppgangen over det blaaktiga landskapet, fantastiskt. Framme pa campet fick vi var lilla ger med tradetaljer malade i orange och nagot liknande dalamalning pa. Mitt i geren star en kamin som anda varmekalla som vi forvantas skota sjalva. Vi fick aven rena koppar och hett tevatten.

Efter lite info om stallet, Hustai National Park som bla verkar for ekoturism och for att bevara vildhastarna, de bedriver mycket forskning och har en forskningsstation langre in i nationalparken, fick vi hugga in pa frukosten, sanslost lyxigt kandes det med nagon som skurit upp gurka, farsk brod och slippa disken i handfatet pa toaletten!

Har finnt till och med dusch, toalett med rinnande vatten, tval och internet.

Vi gick en tur pa en dryg timma upp pa den hogsta toppen runt campet och ingen kan klaga pa den utsikten, sag aven vildhastar och kor.
Varje gang man oppnar dorren pa sin ger blir man lika forvanad och hanford over hur vackert det ar. Mestadels bla himmel, sol och berg sen molnens skuggspel over bergen.

Efter en god lunchbuffe akte vi pa saffari med en sot mongol som korde oss. Vagen existerade knappt mer an som upptrampade stigar an hjulspar. alla var valdigt trotta och det var sa varmt i bilen att vi gang pa gang nickade till. Forst stannade vi vid ett gravmonument uppfort ca 600- 700 f.Kr bestaende av 550 skulpturer av sten formade till manniskor och djur, mestadels djur. De stor pa en flera hundra meter lang rad, tva och tva med ansikterna mot varrandra fram till en grav gjord av fyra snidade, platta stenar staende som en lada. Framfor graven satt ett lejon och klockan tre ett far och klockan fyra ungefar tre meter ifran graven stod fem stenfigurer.

Pa saffarin sag vi en orn, vildhastar, kor, ett nastan uppatet raddjur, flera minkar och getter(fragetecken) samt horde deras rop, det gor man tydligen bara den har tiden pa aret. Han som korde tyckte nog att vi var konstiga som mest kollade pa landskapet an sma, sma djur som man inte vet om det ar stenar eller inte ;)

Sen siv vi gott fram tills middagen!
Dar mottes vi av varma handdukar och en fantastisk solnedgang. Sallad till forratt, ris, champinjoner, stekta paprikor och morrot till huvudratt och blabarsyoghurt till efterratt.
Pratade med en svensk familje som var dar, en jattesot tjej pa kanske sju och hennes foraldrar, alla fran Malmo.

Sen var tanken elda, duscha och tidig somn med eldvakt. Men under midddagen fragade de om vi ville att de skulle komma in och elda klockan 03 och 07, det tackade vi saklart ja till!

Sen helt plotslkigt hade en mongolisk guide fran ett annat resebolag funnit sig till ratta i var 35-graders ger. Han tog med sig sin driver och en flaska mongolisk vodka. Tacka gudarna for Wictors lilla hutt! Dar kommer man lindrigt undan, han ville att vi skulle shotta ut koppar....

Vid tolv somnade vi gott i en varm ger till en sprakade brasa.

Ger heter alltsa det taltet som vi bor i. Det ar uppbyggt av trapinnar i en cirkel som vid ca 1,5 meter viker in mot centrum mot ett hal i taket. Pa det ligger fost ett lager tyg, sen tva lager av en tjock filtad matta, formodligen av myskoxe och sen ett lager tyg ytterst. Den har tradorr och star pa en gjuten betingplatta. Detta ar ett traditionellt mongoliskt hus och gar alltsa inte att flytta.

Yurta ar nagot likande, men ar enklara att flytta och det ar nomaderna som anvander den. Dagens visdom.


26 september camp dag 2

Har sovit som ett barn i natt, vaknade tva ganger och tankte ga ut, men kom pa att det inte gick for att taget rullar, sa det gick inte. Efter ett tag insag jag att vi inte var pa nagot tag och att jag kunde ga ut sa mycket jag ville, jag tog pa mig ett extra tacke och somnade med ett skratt. Nar vi vaknade var det kallt, stackars L och M hade frusit hela natten, och nej, ingen hade kommit och tant at oss.
Spisen var sa kall att det nastan tog en timme att fa fart pa den.

Var van fran igar kom och sa hejda, han aker till UB med sina gaster. Kompisen som var dar igar och blev stupfull och som trots att han knappt kunde ga anda skulle ha sista shotten motte oss med solskensleende vid frukosten. Det syns att de inte har fri tandvard som barn har, syntes lika tydligt i Ryssland.

Karlavagnen var vacker igar, hela himmlen var gudommlig, sa klar och nara.

Vi ar ca 1500 meter over havet och L forsoker kurera sin visdomstand med saltvatten, stackars.

Efter frukost skulle vi rida och gick mot entren, dar blev vi motta av managern, den ena av tva som kan engelska dar, som berattade att de holl pa att hitta vara hastar, de  gar ju fritt pa natten, sa underbart.

Detta ar en oas av vanlighet och lugn pakiterad i en fantastisk miljo.

Ridtiren var lugn och fridfull, L satt tryggt i sadeln och var guide som inte kunde engelska holl forst bade min och Ls hast, men snart fick jag ta hand om mitt busfro sjalv. Guiden hade pa sig en lila sidenrock med motiv och ett gront skarp i midjan. Han sjong tyst under stortsta delen av turen, annars sag han lite uttrakad ut, tva timmars skritt kanske inte ar for upphettsande, det tyckte inte mitt busfro heller. Nar det ar ungefar en halvtimme kvar sager L att nu kanner hon sig trygg och jag precis ska svara Och jag har fatt koll pa mitt busfro, stannar min hast och helt sonika lagger sig ner. Pa en sekund ar jag av hasten och den gar lugnt ivag at ett annat hall. Guiden skrattar, ger mig Ls hast och rider och hamtar den, upp i sadeln igen och nu ville den bara sticka ivag.

Ute pa stappen finns massa olika sortes gras och ljung, en insekt som utmarkte sig var en ljus en, storre an en humla, men sag valdigt tung ut, flog liksom bara en, en och helv meter upp och sen ner och hela tiden lat den som att den pruttade. Idag har vi begavats med varme och klarbla himmel, sa vi solade fram tills middagen.

Under lunchen larde vi kanna fler svenskar, Felix och Kajsa, 23 och 21 fran Stockholm, medicinstudernade och varit har nagra natter och Sofia och Karl som precis kommit till campet efter en natt i UB. Felix och Kajsa ska med samma tag som oss till Peking de hade fatt lyxgeren, med riktigt tragolv, vaggar, glas i taket och en kvinna som kom och skotte deras eld, de fick till och med ved. De hade lampa som fungerade, bordslampor, element, garderob, soffa, fotolj, byra, tvattfat osv, osv.

Sofia och Kalr hade haft riktigt otur med sina kupevanner, ett ryskt par med en liten son pa 4-5 som sop, deckade, pippade och sop. Fint.

Pa kvallen berattade personalen att de hade en jattestor grupp sa vi skulle fa ut maten till var ger, vi betamde sa att sammlas vi sju i lyxgeren och ata. Sen blev det traditionell mongolisk sang i ett annat hus pa anlaggningen.

Eldantet har vallat en del bryderier, spisen verkar ha valdigt hog verkan, eldar man blir det varm som fan och sen jattekallt efter redan en halvtimme-timme, att halla en jamn temperatur ar nastan omojligt. Eftersom ingen dykt upp natten innan forvantade vi oss en kall natt.

28 september camp dag 3
Det blaste hela netten, isvindar genom halet i taket och rakt ner i min sang, men de kom och eldade!

Frukost med svenskganget men L kunde inte vara med, sa fruktansvart ont i tanden. Nar vi skulle hem bad jag managerna om hjalp och nar vi kort en bit ringe det i chufforens mobil, Johan fran Iventus, han skulle hjalpa oss med tid pa en internationell klinik i UB, var sa glad over att hora en svensk som kunde losa det och att vi anvant oss av resebyra!

Taget

21 september, dag 4 moskva, dag taget dag 1

Duschade och hade en go morgon utcheckning och kaffe ratt over gatan. lamnade in vaskorna och forvissade oss om att vi verkligen var pa ratt station, igen. Nio timmar kvar.

Gick omkring, at i en park och sag tva fina katedraler, valdigt maktiga. spenderade over en timma i en park med massa barn, passade pa att springa av oss, lekte kull, sjong och njot av solen. vid 16 akte vi tillbaka till stationen for att ata. Pa Subway var det en snall tjej i kon som kunde engelska och kunde hjalpa mig att fa en vegetarisk, sa det fik det bli aven om det ite var det jag var mest sugen pa. Mer vantan, handla mat, ta ut lite pengar (bankomaten forsokte svalja mitt kort!) sen hittade vi ett gang svenskar som skulle aka samma tag som vi. Och sen, helt plotsligt var vi pa taget!

I vagnen bodde, foutom de fyra svenskar vi mott pa stationen, tre som pratar engelska, en fran USA, en fran Belgien och en fran Holland (skulle aven visa sig att de hade oanade vardefulla tallanger) och tre stycken en familj med en dotter i var alder som laste in sig pa rummet direkt, sen sag vi inte mycket av dem.
Ol oppnades och vi skalade, men jag drig mig tillbaka ganska snabbt, kampen mot cellskrack holl mig tillbaka.
Sov oroligt och vaknade av att M spydde fran overhytten pa mitt tacke, Ls vaska och sina lakan, agande en timme at att forsoka fa honom att ga till toaletten, vilket var lattare sagt an gjort. Alex en av svenskarna spenderade hela natten sovandes pa toalettringen. Tjusigt.

Pa stationen sag vi en man bli bortslapad av tva bryska poliser.

22 september taget dag 2

Svinkallt efter att jag fick byta tacken men vaknade med lugn. L och M var fina och forstaende och det ar egentligen det enda viktiga. Dagen gar bra, da ar det ljust och illusionen om rymd blir storre och pa natten far jag helt enkelt sova. Forsoker njuta av de stunder som kanns bra. Har tagit igen lite fran igar och pratat med alla, forts amerikanen Bing, 33 och kan kinesiska, toppen eftersom vi aker med det kinesiska taget och har kinesiska tagvardar. Han reser med Dorothy fran Belgien som ska till Kina for att plugga ett ar i Peking, jattesot ar hon, larde henne yatzy. Kajsa var ocksa med, fran svenskkupen. Hon skriver uppsats och ska blir klar innan jul, fran Stockholm. Med Bing och Dorothea bor Tim, han reser sjalv och ar fran Holland, 21 ar. Alla ska av i Ulaan Batar och pa samma tag till Kina igen. At nudlar, knackemacka och persika till lunch.

Stoppen med frisk luft och miljoombyte ar valkomna. Jag och L forsokte ga igenom taget, men blerv stoppade av en tagvard. Alla tagvardar holl pa att laga mat, B och D blev bjudna pa mat av var tagvard. tydligen ar det en hogtid i dag, den kinesiska allmanackan visar 15augusti. Partyfolket har sovit hela dagen. Efter att ha tvattat lite klader at jag och L ris med basilikasas, mycket smakrikt och gott. Sen lite yatzy med M, Alex, Ulrika och Kajsa, jattetrevliga!
Kajsa ska hem till sverige och fortsatta sin utbildning 7oktober, Alex och Markus fortsatter ett tag till. Klockan 23 Moskvatid aker vi in i Asien.
Allt med cellskracken kanns hanterbart nu och jag kan ha kul och njuta. Valdigt rofullt med alla gul, grona bjorkar utanfor fonstret, hoppas pa en god natts somn.

Markus och Alex fick hoppa pa taget i farten, sjukt laksigt. Jag vagar mig aldrig ivag speciellt langt och ar den forsta som hoppar pa nar var tagvard vinkar in oss.

23september taget dag 3

Vaknade bara en gang, denna natt var det valdigt varmt och jag hade bade sidenbyxor, sockor, langtroja och sidensovsack samt tre filtar. Efter toabesok rakte det med Wictorsfilt. Vaknade runt tio moskvatid, 13 lokaltid. Raggardusch och morgonbestyr frukost med L, M, Tim och Kajsa. vek ihop den rena och torra tvatten och sminkade mig lagom till stoppet i Omsk, 11.30 Moskvatid, som tiden star angiven pa i taget, men lokalt var klockan 14.30. Manga strommar av taget under pauserna och det ar sma hojdpunkter vid varje stopp, aven om man mest star still och tar gruppfoton. Men det blir nagot att haka upp sig vid.
Vi ar snart halvvags till Ulaan Batar och precis som var reseguide forutspar ar man latt desorienterad vad galler tid, datum och veckordagar.

Kanske borde man aka transsibiriska nagra ganger udner sitt liv for att meditera och fa lugn.

Tagets rytm och det vackra hostlandskapet utanfor ar sjalavardande. Kaffe, yatzy och samtal gor att tiden gar och det ar aldrig langtrakigt. M har med sig hogtalare till Ipod, sa det gar mycket muisk i kupen, har dessutom lik musiksmak, gott ar det. M foljer nog med oss hela Kina och Vietnam, gott ar det. Laddningen i taget gar sakta men sakert, men tid ar ju det vi har gott om.

Spelat Vad varje svenska bor veta och pratat med Kajsa, Alex och Bing samt yatzy med L och M innan stoppet 15.30 moskvatid (18.30 lokaltid) dar kopte jag nagon pirog med potatisfyllning som tillsammans med champinjonsoppa fick bli middag och lunch, persika och kaffe pa det.

Lasa, spela och prata sen party i kupen, kopte kall kinesisk ol av tagvardarna, de blev jatteglada och sen vodkaprovning. Kareoke och sjonsong underholl oss och framforallt tagvardarna. Sota ar de. Tim sjong Backstreet boys med solbrillor, tjejerna kontrade med Spice Girls och sa fortsatte det.

24 september taget dag 4
Sen vi passerade Omsk har bebyggelsen tatnat, nagon eller flera ganger per dag ser vi sma byar bryta av bjorkarna. Det ar markligt att se hoghus, fina bilar och mopeder har ute, vad lever de av, hur lever de. Hur isolerade ar de.

Landskapet blir mer av dalar och sjoar. Gang pa gang kommer forsaljaren fran restaurangvagnen Pepsicola, Cocacola, Russian Beer, Apple....

Sovit oroligt, tyckte taget lat mer i natt, forsokte sova med oronproppar, men det var inte skont. Behagligt varmt i kupen. Vaknade med panik nagra ganger, men det gick snabbt over. Forsoker stalla om dygnsrytmen till mongoltid som ar fyra timmar fore moskvatisd. I natt skall vi upp tidigt for att se Bajkalsjon.

Jag och L duschade efter frukosten, vi hade blandat varmtvatten fran vattenkokaren och kallt vatten i femlitersdunk, tagit av oss till trosor och sockar (golvet ar skitackligt) och halde vatten over varandra med hjalp a av en kasa, sa gudomligt skont var det! Vi kunde ta bort proppen pa golvet inne i toaletten, hur bra som helst! Toan madde ocksa bra av vatten och tval och det tog nog iaf en timme innan den stank urin igen.
Alla tycker vi var knasiga, men gud var det var skont!

Forsta snon sag vi i Ilanskaya.

Last i Kinaboken och hangt med Tim, Dorothy och Bing och saklart L och M. Trollet, kudden och spexarn, de tre musketorerna.
Kopte vatten och yoghurt pa perrongen. Till lunch blev det kantarellsoppa och tva knackebrodsmackor med skagenost. Ikvall bjuder trollet pa middag. Forrutom fler smaorter har det borjat bli mer gran och kraftverk och nedg[ngna stora hus som formodligen fungerat som stationshus eller liknande.

Lite dans och stretchovningar i korridoren och yatzy pa det.

Dagens visdomsord kommer fran forsaljaren, eller mannen utan tander ocksa under alias cocacola, pepsicola, russian beer... Det lyder When a man is a haunter and a girl is a haunter is it a haunter.

Det ar bara min mobil som inte laddat ut rig, bra skit den dar.

Vid tagstopp ar det nedrakning, den startar redan nar taget borjar rora sig. Hela vagnen star uppradade fem minuter innan stoppet och sen tagar vi ut pa led. Det ar nu sa kallt att vi bara ar ute nagon minut innan alla gemensamt tagar pa igen.

Nu borjar dygnsomstallningen, klockan ar 20.15 Moskvatid och lokalt ar den 00.30 for att se Bajkalsjon maste vi ga upp halv sex lokaltid, yammie.

25 september taget dag 5

Har knappt kunnat sova legat och lyssnat pa tagets sang. Det later som det gar fortare pa natten, som om det lunkar pa dagen for en behaglig resa och spurtar pa natten eller sa ar det bara for att alla andra ljud forsvinner. smog ut pa anhalten 23.45 Moskvatid (Alla tag i Ryssland gar Moskvatid sa pa stationerna finns alltid tva klockor, en lokal och en Moskvatid) Vid nastan varje stopp, framforallt nattetid fylls tagets forrad av kol upp. Tagvardarna star i sina fina kostymer och hattar iforda skitiga kraftiga laderhandskar som varit vita och tar emot hinkar med kol fran en liten traktor med slap dar en man sitter i slapet och skickar hinkar, de tommer hinkarna i behallare, en i varja tag och eldar for varme i vagnen och det kokande vattnet.

Fryser man ar det bast att ga pa innan tagvarden faller upp extrasteget over stegen upp, dar han star for att ta emot kolen, hinner man inte far man vackert vanta och sen ar det brottom upp. Sen Markus och Alex holl pa att missa taget ar de valdigt noga med att ropa in oss langt innan avgang och rakna igenom vagnen. Jag vet inte vad taget drivs av men det luktar starkt av brant gummi nar man gar mellan vagnarna.

01.30 moskvatid blev vi vakta av Tim och Markus, solen borjar ga upp. Och vilken soluppgang, en klar hostdag, ett stort vatten, berg med lite sno har och var som ramar in och lite morogndimma langs horisonten. Som alltid vid oppet vatten suger det tag, sa veckert men jag blir alltid lite vemodig och melankolisk.

En riktigt vacker morgon och nu har jag stallt klockan till Mongoltid, lite innan gransen, men det kanns sa knappt att klockan visa kvart i fyra pa natten nar det ar morgon.

Sista dagen pa taget, far se vad den har att erbjuda.

En fin start pa dagen dar alla star morgontrotta i korridoren och spejar efter sjon, snart har alla pa sig jackor och en rykande mugg i handen, da de fonster som gar att dra ner forblir neddragna i forman till vackra bilder. Efter nagra timmar ater vi frukost med den vackra utsikten och det ar kul att se annat an bjorkar. Landskapet blir berg, endel med sno, enddel utan. Flera smasjoar och floder krossar var vag, hoga broar och tunnlar passerar och mer eller mindre overallt hittar vi spar av bebyggelse. Mitt och trollets storsta problem ar hur vi ska styra upp var reserutt, vad vill vi se, hur lange vill vi stanna, vill vi aka dit eller dit, angenama problem minnsan.

Allt som vi sett i Ryssland ar en salig blandning av halvfardigt och raserat. Funktion gar fore allt och och sa lite galla farger pa det blandat med pampiga nybyggen med tinnar och torn. Konstigt, harligt men framforallt en obehagligt tydligt granns mellan fattig och rik.

Nar vi ar 1-2 timmar fran Naushki borjar landkapet se ut exakt som pa Faroarna, harligt!

Passkontrollen gick smartfritt, aven om den tog nastan fyra timmar. Mysprat och spel med svenskarna och i pausen en langprommenad med Kajsa och Alex, kopte vatten och halsade pa kor som gick mitt i staden.
Trots att jag kissade precis innan kontrollen och inte drack mer an ett par deciliter och at lite nudlar holl jag pa att spricka innan tagvarden behagade oppna.
Forst tog tva personer vara pass, sen kom tagvarden och jag oss papper vi skulle fylla i, nasta fragade om nagon hade droger, sen kollade de igenom hytten, formodligen efter fripassagerare eller flyktingar och sen fick vi tillbaka passen. Efter att de tagit passen fick vi lov att lamna taget i tva timmar, harligt var det!

26 september taget dag 6

Kandes faktiskt trakigt att packa ihop och lamna var vagn, sager hon som under forsta natten var beredd att hoppa av och ta forsta basta flyg till nagot stalle som var storre. Tidig morogn och en vacker vy nar de forsta stralarna letade sig upp over slatter och berg med sno. Ett minst sagt hstigt Hejda till vannerna i vagnen och forhoppningen om att vi ses pa taget till Peking.

Roda Hjalten

Flyget, traffa den tredje musketoren. Han som checkar in bagaget var fin och berattade att Ulaan Batar betyder rod hjalte. Ryssaran var galna pa taget och evighetslanag koer, stamplar som ekar, efterhangsna taxichauffor, evighetslanga korrioder av marmor som ekar. Massa skratt - lara kanna varandra.
Formular , radsla, pirr.
Tag och forsta vanliga ryssen, foljt av flera, overallt vanliga manniskor och lycka i magen. Dam som sager Satt dej, du har en tung vaska du maste satta dej!
Gang ryssar som eskorterar oss fran metron till hotellet. Jurih som motte oss i foajen igen och hjalpte oss till restaurang. Finfin utsikt fran 23e vaningen. Skont hang.
Jurih varnar oss Not all are friendly. Restaurang med fjallstugekannsla.
Samtal under skinnet.

Frukost i morgonrock. Vi kan metron nu, seger.
Rodatorget, maktigt, hyllningssanger till Lenin Harligt hostvader sol och parkhang. Tinnar och torn, godishuset. Hittade tagstationen, inget vet vad Transibirianrailway. Alla cevilia ar sota och hjalpsamma, men har de en disk framfor sigar de sura, tvara icg korta. Tjejen pa tagstationen som fortsatte prata ryska med oss.
Kramade Shrek, han blev sur att han inte fick betalt.
Kopte oss frukost, lunch och middag samt ol for under 500 rub (120 sek) sen powernap och fint hang pa hotellet med yoghurtmiddag ol och musik. Lite internettid med pappa.

Valvaka i Sverige .

Lenin ville inte ha besok idag och enligt den vanliga vakten inte nagon annan dag heller ITS CLOSED! med korsade armar men annu mer sol sa vi har strosat runt endel.
Shrek, Spindelmannen och Musse Pig var pa torget utanfor roda torget idag. Det var en massa stand och salde sovenirer och igar sjong en grupp hyllningssager till Lenin. Sota var de.
Sa vi gick pa cafe och sen hittade vi Moskvas lyxigaste varuhus med Dior, Armani och alla marken, sjukt stort och vacker med glastak.
I var jakt efter skedar till var yoghurt kopte vi kaffe pa Mc Donalds och dar forsvann min planbok med ca 1000rup och kameran, som tur var inte planboken med legg, bankkort, metrokortet, hotellkortet och forsakringskort. Puh!

En mindre vardesak att halla reda pa. Far M och Ls bilder sen och koper en ny i Kina, ingen fara pa taket. Nar vi akte hem utforskade vi vara naromraden och hittade vi marknaden folk vallfardar till. Ett jattegaftigt marknadsomrade med massa torn och flera vaningar, supermysigt med medeltida touch. Hittade aven marken att sy fast pa vaskan har varit sjukt svart att att hitta.
Hittade en jattefin sjo och en laktare dit vi klatrade ut och solade ansiktet. Hittade ett sjorovarskepp och ett lilleputtland dar ocksa. Och ett haftigt omrade dar man inte fick fota, sag orientaliskt ut och pa utvagen sag vi en hummerlimmo samt en vanligt rod limmo. De gillar hoga staket har och polis och millitar och patrullerar hela tiden.
Syjunta pa rummet och dyr indisk mat.

I morgon gar taget med stort T! 

Moscow

Sitter pa internetcafet pa hotellet och har det fint. Tva ol pa rummet for 5kr styck och musik pa det samt tva riktigt fina vanner. det ar fint. vi har bemastrat tag och tunnelbanesytem och ar nu riktigt duktiga pa ryska! haha skojja bara. har koper man ett helror och en tomat i affarern pa gatan klockan 23. alla ar sa snalla och gulliga och forsoker verkligen hjalpa oss, fast de bara pratar ryska.
traffade en fin ryss som eskorterade oss till hotellet och till en reastaurang med fjallstugekannsla.
Idag akte vi till roda torget, stort och maffigt var det, men vi missade maosoleumet pa nagra minuter, sa vi far aka dit i morgon igen.
frukt ar dyrt, en ol kostar lika mycket som ett apple (5 SEK) det ar en massa smaglasburar som saljer en massa saker overallt pa gatan.
Hittade en jattefin park utanfor roda torget dar vi hade picknick och sedan letade vi efter tagstationen, det ar ratt markligt att ingen kanner till Transibirianrailway nar det ar varldens kandaste tagstracka, men tillslut hittade vi.
Det ar fint hostvader har, sol och inte for kallt men loven har borjat gulna och endel fallit. Vi tar det basta fran hosten i mosvka, vintern i Ulaan Batar ( som betyder den Roda Hjalten) varen i Kina och sen sommar Thai, Viet och Indien.
Fint blire.
Kan inte riktigt forsta att vi sitter pa Taget med stort T i overmorgon!

stockholm

tre minuter innan tåget lämnade göteborg kom jag och pappa springande, Ls pappa sms bombade oss med dåliga skämt och alla fem timmar gick på ett kick, och våra munnar gick ur led. Sen en massa flängande med sis, K och L nu blire tacos och ja, det är fint väder och allt känns fint.

Imorgon går flyget till Moskva, känns fint indeed och jag får äntligen reda på vem den mystiska tredje är.

Im high on life.

06.02

går tåget mot stockholm och början på nått stort.
vem fan kan sova nu?

sista morgonen med långfrukost i Lödöse på ett bra tag

det är alltså tidigt i morgon bitti som vi ger oss av, inte för att lämna landet, men för att få en sista natt med våra småsystrar och krama annat stockholmsfolk, det är först på lördag som vi lämnar landet för att bra tag framöver.

12.15 lyfter vårt plan med destination Moskva och på söndag när ni går och väljer vaknar vi upp i Moskva, går på marknad, beundrar tunnelbanestationerna och ser om Lenin är sig lik.
Väskan är irincip färdigpackad, 18 kilo landade den på och minst två kilo kommer försvinna undertågresan i form av mat, hygienartiklar och filt som får stanna där.
snart kommer älskade m och det är så svårt att säga hej då.

tvättmaskinsdramatik

efter en lång dag på Ullared och diverse ärenden på vägen hem slängde jag in i princip alla kläder jag ska ha med mig i tvätten. Bra där. Lite tvättmedel, lite sköljmedel, vrida till 40 grader och tryck på snabbprogrammet.
När tvättmaskinen har jobbat klart ska jag hänga upp tvätten och det är här som dramatiken tar sin början, det innan var bara ett tafatt försök till upptrappning.
Maskinen har alltså bestämt sig för att behålla mina kläder. Den vägrar att öppna sig, trots mina försök till övertalning, lirkande, kittlande och sedan rena hot. Jag försöker vänta ut den och fintar genom att skicka ner både bror och pappa som kommer upp lika tomhänta som jag. Vi startar igång ett nytt program i hopp om att den ska blir distraherad och släppa ifrån sig tvätten när även det programmet är slut.
Samma fight upprepar sig och utmattade går vi till sängs.
Morgonen där på (idag) blir det samma diskussion, det känns som att prata med Marvin i Liftarens Guide till Galaxen och jag visar kofoten.
Nu blir det till att hitta en reparatör. Som har tid idag. Jag tror att det är nu vi börjar närma oss ett klimax, nu ska något hända som vänder historien och sen ett hyffsat snabbt slut.
För att göra en lång histora kort, jag grät och fick en tvättmaskinsreparatör att tycka synd om mig och om mina kläder som ligger fuktiga i den lilla lilla tunnan i snart 12 timmar.
Han kom, han skruvade isär och jag blev förälskad. Elservice Trollhättan, ni är fantastiska!
Så nu hänger kläderna fridfullt på tork.

tre

off to ullared för att införskaffa det sista, en hel massa småkrafs faktiskt.
Fint bliré.
det är framförallt några hygien/fåfängo produkter, lite kläder och saker till wille som behövs.
snart kan jag provpacka och se hur mycket jag behöver sålla bort, blir nog en hel del.

en, två, tre fyra...

... alla byxor äro dyra.
Idag har jag pratat med COmviq och är inte alls säker på att jag vill använda deras Utomlands eller Amigo. Tanken är att jag, L och M ska ha samma operatör på vårt telefonkort så vi billigt kan ringa varandra och kunna smsa hem om det är något viktigt bra där.
Om vi tar comviq Amigo eller Utland eller Kompis, det spelar ingen roll ringer vi för futtiga 40 kronor per minut till varandra och 20 kronor per minut hem. 40 spänn per minut.

Så, nu är frågan, vilket kort ska man ta så vi ringer för en överkomlig summa mellan oss i det stora Utlandet?
Tips mottages tacksamt, börjar blir lite ont om tid här.
Annars är nog det mesta under kontroll, eller det återstår att se på Torsdag.
Nu sista arbetsdagen på museet; bullbak åt 25 personer, guidning av samma 25 personer och sist men inte minst disk. Glammigt värre.

"om en vecka vaknar vi upp i Moskva!"

och det är val i sverige om en vecka.
jag kommer stå i mausoleumet och hoppas av hela mitt hjärta att svenska folket sett igenom alliansens taktik, nämligen att diskutera hurvida Rainfelt är en mysigare person än Sahlin. att inte prata sakfrågor utan gömma sig bakom att det gick så bra under finanskrisen.
hjärtat är rött och sitter på vänster sida.

sju

när allt känns på rutin och redan gjort
har jag samlat mina krafter för att göra nånting stort.

åttaåttaåtta

ett glädjeskutt över asfalten.
jag kanske är trög. det är jag nog, eller alldeles säkert är jag det. det gick liksom precis upp för mig att allt som jag och l har pratat om under alla koppar kaffe blir helt på riktigt. och att det kommer vara vi, jag och hon som gör allt detta; be i budhistiska tempel, dricka te på kinesiskt vis, dansa på full moon party, rida på mongoliska hästar, se Taj Mahal och förälska oss totalt i livet.
det är vi.
det är nu.
det är lycka.

nio

två ipren senare orkar jag sminka mig och släpandes på en tung, tung påse med diverse studentlitteratur inta buss 600 mot göteborg, tio minuter sent, men den kom i alla fall, måste räknas som en bedrift.
t mötte upp mig och tog hand om alla böcker, sen var vi effektiva, förtidsröstade, gjorde sista vaccineringen, besökte bolaget (där jag fick säga till dem att be om legg) samt fick ut lite pengar från Solfaktor Pluss, tackar tackar.
sen lämnade t över mig till l och vi hittade efter lite förvirrat letande en kanon Kina-guide som fick följa med oss hem. pepp och lika förvirrat samtal som egentligen inte ledde längre än att vi känner det är vi, det är nu, det är seger, det är bara nio dagar kvar. och om bara jag kunde blir frisk skulle jag bli ännu gladare.
nio.

medkontohavare

nu är mamma och pappa medkontohavare, vilket innebär att de kan göra transaktioner från och mellan mina konton samt se saldot, mycket bra med andra ord om man ska vara utomlands i ett halvår.
Har gjort ett sy-kitt och fått ett oväntat mail som ska ge mig pengar, me like!
I morgon blir det vaccination, återlämnande av en massa studentlitteratur och spåning med L. Nu ska jag vila så jag klarar ett arbetspass samt tillhörande cykel på en mil.
Pepp!

tio

Vaknar med ett ryck,
om inte mindre än tio dagar sticker vi.
Vi har bestämt oss för att satsa på Indien trots allt, vi vill ju dit, så vi kör på att det funkar, enligt en inte allt för säker källa kan man söka visum i Hongkong till Indien. Enligt en lite säkrare källa ska man kunna söka visum i Nepal, så vi kanske åker en sväng dit då, om det inte löser sig i Hongkong, önskar nästan det för jag vill se Nepal.
Nu måste jag ringa banken och göra mami och papi till medkontohavare så de kan ha koll på mina konton. Måste växla in pengar, skriva ut tåg och flygbiljetter samt kopiera och scanna in pass, biljetter och visum. Yes, yes.
På onsdag ska jag och L lägga upp rutten lite mer detaljerat, eller iaf bestämma ungefär vad vi vill göra så vi inte missar något brutalt, som muren i Kina eller Röda torget i Moskva... ;)
På lördag liten avskedsfest med vänner, på söndag byts vänner mot allehanda släktingar. Tisdag ska ägnas åt Ullared för de sista inköpen och på Torsdag sticker vi mot ett dygn i Stockholm och sis!
Däremellan ska jag jobba ca 40 timmar. Fy fan va gott.

15

det är en ganska fantastisk känsla, att fingra på alla visum, biljetter och passet med visumen inklistrade. det känns overkligt, gammaldags och så påtagligt.
I morgon två veckor kvar...

RSS 2.0